sunnuntai 29. syyskuuta 2013

13 - parents ...

"Olet liian nuori lähtemään!"
"Ei meillä ole varaa tuollaiseen!"
"Turha juttu tuollainen kielimatka ..."
"Ei me uskalleta päästää sua"


Kuullostaako tutulta? Noinko sinun vanhempasi reagoivat kun kuulivat kielimatkasuunnitelmistasi? Älä luovuta. Mulla kävi tuuri kun mun porukat on aina tukenut mun kielimatkahaaveita sekä heti kun ehdotin kielimatkaa se oli heille okei ja olivat innoissaan mun lähdöstä. Valitettavasti kaikkien porukat eivät ole ihan näin myötämielisiä joten päätimpä koota muutaman idean joilla voisi yrittää saada vanhemmat muuttamaan mieltään.

1) Tarjoudu maksamaan puolet itse. Vetoa siihen että lupaat tehdä ahkerasti kotitöitä, mennä kesätoihin, siivota talon tai tehdä muita juttuja joista voit saada rahaa kielimatkaasi varten. (kts muutama postaus takaperin jossa on tapoja kerätä rahaa itse)

2) Kerro miksi haluaisit kielimatkalle ja mitä hyötyisit siitä ... kielitaitosi kohentuisivat, koenumerosi nousisivat sen kautta, itsenäistyisit sekä kasvaisit henkisesti ja mitä se oikeasti merkkaisi sinulle. Älä luovuta vaikka vanhempasi torjuisivat idean heti, pidä pintasi ja todista mitä kielien oppiminen ja uuteen kulttuuriin sukeltaminen merkitsee sinulle. Vie heille näytille kirjoja/esitteitä kurssikohteeseesi liittyen.

3) Tilaa EF'n esitteitä sekä näytä blogeja joissa kerrotaan kielimatkoista. Käytä myös hyödyksi monissa blogeissa olevia listoja kielimatkojen positiivisista puolista. Pyydä myös joitain tuttujasi jotka ovat olleet kielimatkalla vakuuttelemaan vanhempiasi kielimatkan suhteen.

4) Tee työtä koulun eteen, varsinkin kielien. Paranna numeroitasi sekä opiskele ahkerasti, tee läksyt huolella sekä luo itsellesi erillaisia tavoitteita mitkä auttavat parempien numeroiden saamisessa ja sitä kautta vanhempiin vaikuttamisessa. Ehdota vaikka vanhemmillesi että jos saat englannista hyvän numeron todistukseen tai nostat sitä pääset kielimatkalle.

5) Ansaitse luottamus. Älä siis tee typeryyksiä tai mitään sellaista jolla saat vanhemasi epäilemään sitä, voiko sinuun luottaa. Vanhemmillekkin voi olla suuri askel lähettää oma lapsi yksin ulkomaille ja tilannetta helpottaa huomattavasti jos he voivat luottaa sinuun täysin.

6) Huom: älä kiusaa vanhempiasi ajatuksella kielimatkalle. Anna heidän ajatella asiaa rauhassa äläkä ole jokaisessa aamupalapöydässä vinkumassa matkalle lähtöä. Sinusta se on tottakai mahtava idea ja hehkuttamisen arvoinen mutta vanhemmat eivät aina ajattele niin.

7) Vielä kerran: älä luovuta!!

xoxo, Anni

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti